MENU
Sisustusbetoni on hienorakeista korkealujuusbetonia. Se on luja, pitkäikäinen ja kierrätettävä materiaali, josta voidaan valaa monenlaisia muotoja. Betoniseos sisältää ainesosia, jotka tavanomaiseen betoniin verrattuna nostavat lujuutta ja iskunkestävyyttä, ja alentavat ominaispainoa. Hienorakeisuuden ansiosta pinnat pystytään tarvittaessa
viimeistelemään korkeaan laatutasoon.

Tasot raudoitetaan teräsverkoilla ja lasikuiduilla. Raudoituksen vuoksi suurten kappaleiden vähimmäispaksuus on 40 mm. Pieniä kappaleita voidaan valmistaa ohuempana ilman raudoitustusta.

Betoni on huokoista materiaalia, joka imee nesteitä ja kestää huonosti heikkojakin happoja. Pinnat tahriintuvat helposti. Tästä syystä sisustusbetonin pinta suljetaan pinnoitteella. Pintaa hoidetaan pyyhkimällä sitä vedellä tai tavallisella pesuaineella. Mitään muita säännöllisiä hoitokäsittelyjä ei tarvita.

Pinnoitusta ei tarvita aina. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi takkakehykset ja ulos tarkoitetut penkit ja pöydät, joissa sään ja käytön aiheuttama likaantuminen usein hyväksytään.

Muissa tuotteissa pinnan laatu ja jatkokäsittely riippuu tuotteen käyttötarkoituksesta.

Kylpyhuone- ja keittiötasot

Kylpyhuone- ja WC- tasojen pinnat ovat alttiina jatkuvalle kosteudelle, tahriintumiselle, ja jossain määrin myös liuottimille, kuten kynsilakanpoistoaine ja alkoholi. Keittiöissä kuormaa tuovat lisäksi mm. etikan ja sitruunan sisältämät hapot, jotka reagoivat betonin kanssa kemiallisesti. Tällöin nämä pinnnat on suljettava mahdollisimman kestävällä tavalla. Betonin pinnasta on poistettava sementtinahka ja pinnoitteen pinta on likaantumisen estämiseksi hiottava vähintään puolimataksi (kiiltoaste 30). Mitä kiiltävämpi pinta on, sitä helpompi se on pitää puhtaana. Kuumista astioista jää pinnoitteeseen helposti jälkiä, joten suosittelemme pannunalustojen käyttöä. Hyvin kuumat padat ja paistinpannut (200°) vaurioittavat pintaa.

Pöydät, penkit, TV-tasot ja takkatasot

Nämä tuotteet eivät yleensä ole alttiina kosteudelle ja likaantumiselle. Jos tasolle kaatuu jotain tahraavaa ainetta, kuten punaviiniä, se voidaan heti puhdistaa ja kuivata. Tällöin pinnoite voi olla mattapintainen. Jos tahra ehtii kuivua, siihen jää pysyvä jälki. Kun näihin tuotteisiin ei kohdistu kovaa mekaanista kulutusta, ei pinnoitteen alla oleva betonipinta vaadi erillistä pohjatyötä. Muotista otettu betonipinta voidaan pinnoittaa sellaisenaan ilman hiontaa. Tällainen ratkaisu on hinnaltaan edullinen.

Porrasaskelmat

Sisäportaan askelmat eivät yleensä joudu alttiiksi kosteudelle ja likaantumiselle, mutta niihin kohdituu mekaanista kulutusta. Tästä syystä askelmien betonipinnasta poistetaan ennen pinnoitusta nk. sementtinahka. Lisäksi askelmat eivät saa olla liukkaita, jolloin pinta jätetään tarkoituksella mataksi ja karheaksi. Mahdolliset tahrat tulee puhdistaa välittömästi.

Kolhut ja naarmut

Tason reunoja ja pintaa saatetaan kolhia ja naarmuttaa raskailla ja teräväsärmäisillä esineillä. Tällaisia vaurioita voidaan korjata ja tuunata paikan päällä